torstai 25. maaliskuuta 2010

Lisäydinvoimasta

Nyt ylioppilaskirjoitusten jälkeisessä toimettomuudessa ja muiden aiheiden puutteessa on tullut aika käyttää villi kortti: lisäydinvoima, joka on aina ajankohtainen aihe.

Asia on ollut taas tapetilla, kun kolme eri energiayhtiötä on hakenut lupaa ydinvoimalaitoksen rakentamiselle. Päähallituspuolueet Keskusta ja Kokoomus kannattavat ydinvoiman lisärakentamista, RKP ei asiasta välitä kunhan suomalaisjunteille opetetaan ruotsia siitä huolimatta ja vihreitä ei kuunnella. Hyvä näin. Ydinvoimaa kun on lisättävä, mieluummin useammankin laitoksen verran.

Tämän päivän Lapin Kansassa uutisoitiin vihreiden kannasta: ydinvoimaa ei tarvitse rakentaa lisää, vaan energiaa pitää säästää ja kehittää ympäristöystävällistä energiantuotantoa. Sikäli kun tiedetään, että uusiutuva energia on vielä lapsenkengissään eivätkä ihmiset energiaa kuitenkaan säästä, voidaan vihreiden kanta suomentaa seuraavanlaiseksi: "Ydinvoimaa ei tarvita, sähköä saadaan töpselistä ihan tarpeeksi."

Energiantuotannon lisäämisellä ei ainoastaan vastata kulutuksen kasvuun. Sillä parannetaan Suomen teollisuuden kilpailukykyä ja näin puolustetaan suomalaisia työpaikkoja. Meillä on siis työministeri, joka vastustaa teollisuuden kilpailukyvyn parantamista ja suomalaisen työllisyyden edistämistä! Samalla hän toki kannattaa 22 000 ihmisen jättämistä työttömäksi kieltämällä turkistarhaus. Täytyy sanoa, että joskus minulla on jokseenkin voimaton olo.

Suomen kannattaa rakentaa ydinvoimaa, koska nykyisessä tilanteessa ei teollisuuden kilpailukyvyn parantuminen sähkön hinnanlaskun muodossa ole ollenkaan pahitteeksi, eikä energian vientikään kuulosta pahalta, kun muistaa Suomen kasvaneen valtionvelan. Vaihtoehtoja ei ole: tuulivoima on Suomessa lähinnä vitsi, Tanskan esimerkkiä on vihreiden turha vilautella. Puupohjaisen energian lisärakentaminen on jo paljon realistisempaa ja toivottavaakin, mutta tuloksia ei tule tarpeeksi nopeasti.

Suomessa on kaiken lisäksi mainiot edellytykset ydinvoiman lisärakentamiselle. Vesivoimaa lisäämällä saadaan ydinvoiman tarvitsemaa säätövoimaa riittämiin. Tätäkin Vihreät toki vastustaa. Suomi on kaukana mannerlaattojen reuna-alueilta ja kallio on vakaata. Ydinjäte voidaan siis varastoida syvälle kallioon varsin turvallisesti. Kirsikkana kakun päällä aiotaan Suomen Talvivaarassa aloittaa uraanin kaivaminen - mitäs tässä siis odotellaan?

Eipä Vihreät (ja vihertynyt vasemmistoliitto) ainoa vikapää tässä asiassa ole: Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ilmoitti vastustavansa ydinvoiman lisärakentamista. Omasta mielestäni puolue ampuu itseään jalkaan vastustamalla samanaikaisesti työpaikkojen siirtymistä ulkomaille ja työpaikkojen pitämistä täällä. Tähän kuitenkin tulee muutos, niin ainakin uskon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti