Uusi vaalilaki laskisi puolueiden äänimäärät koko maassa vaalipiirien sijaan ja jakaisi paikat sen pohjalta. Jo nykyjärjestelmässä on vaikea sanoa, josko antamani ääni hyödyttää jotakin, jota en missään tapauksessa äänestäisi. Nyt voi olla jo aivan varma siitä, että ääneni hyödyttää jotain sellaista, joka on äänestämäni ehdokkaan kanssa eri mieltä itselleni tärkeissä asioissa.
On selvää, että alueelliset erot vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin. Juuri tämän takia on maa jaettu vaalipiireihin, sillä esimerkiksi lappilaisten mielipiteiden voidaan olettaa olevan monissa asioissa erilaisia kuin esimerkiksi helsinkiläisten. Tästä saa moni hyvän syyn jäädä kotiin vaalipäivänä. Paikallispuolueillakin luulisi olevan vaikeampaa nyt, kun ääniosuus lasketaan koko maasta.
Uuden vaalilain toinen epäkohta on se, että se tuo Suomen vaaleihin kolmen prosentin äänikynnyksen ja kieltää vaaliliitot. Vaaliliittojen kieltämisessä ei ole mitään pahaa, mutta kun se yhdistetään äänikynnykseen, alkaa homma haiskahtaa pienpuolueiden tappamiselta. Tähänkin asti on niiden ainoa keino saada jalka eduskunnan oven väliin ollut se, että ne saavat yhden edustajan sisään vaaliliiton avulla tai ilman, ja hankkivat näin valtakunnallista näkyvyyttä. Kolmen prosentin äänikynnyksellä se ei onnistu.
Pienpuolueiden tuhoaminen on valitettavaa, vaikka minun olisi ehkä syytä iloitakin siitä. Perussuomalaisia sirpaloittavat pienet puolueet kuten Itsenäisyyspuolue saavat käytännössä porttikiellon eduskuntaan. Toisaalta PerusS:kään ei olisi päässyt eduskuntaan, mikäli sen alkuaikoina oltaisiin käytetty äänikynnystä. Paljolta olisivat vanhat puolueet säästyneet.
Yritetäänkö nyt estää vastaavien ilmiöiden syntyminen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti