maanantai 1. maaliskuuta 2010

PerusS gallupeissa + kepun puheenjohtajapeli

Viime viikolla julkaistiin kaksi toisistaan suuresti poikkeavaa gallup-tutkimusta, jotka mittasivat eri puolueiden kannatusta. Perussuomalaisten kannalta näiden kahden tuloksen ero oli dramaattinen: Iltalehden tutkimuksessa Perussuomalaisille luvattiin jopa kaksinkertainen äänimäärä viime vaaleihin verrattuna. Ylen tutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannatus on taas laskenut 0,1 prosenttia. Kysyä ei tarvitse, kumpi tulos on luotettavampi. Ennen uskon YLEn kuin iltapäivälehtien tuloksia, mutta erittelenpä tuota mielenkiintoisampaa kyselyä lähemmin.

Perussuomalaisten kannatuksen nousun lisäksi luvassa olisi se, että vihreistä osa (noin 8%)loikkaisi vasemmistoliittoon ja toinen mokoma SDP:hen, kun keskustasta taas valuisi hieman äänestäjiä kokoomukseen. Tästä tuloksesta ei voi kuin iloita, sillä vaikka en varsinkaan vasemmistoliittoa juuri arvostakaan, valitsisivat vihreät loikkarit omasta mielestäni paljon pienemmän pahan. Kokoomuksen nousua ei voi kuin ihmetellä, sillä ilmeinen hyväosaisten etujen ajaminen lama-aikana luulisi suututtavan äänestäjät.

Iltalehden tulokset poikkeavat siis tuntuvasti YLEn lukemista. Kuitenkin siihen on haastateltu 5300:aa ihmistä, kun YLEn tutkimuksessa vastaava luku lieni 3000. IL:n tutkimus lienee kuitenkin sensaatiohakuinen.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että Keskustan kannatus laskee ja Kokoomuksen vastaavasti kasvaa. Uskon, että tämä kertoo jonkinlaisesta vastakkainasettelun kasvusta. Keskustan kaltainen pikkuporvarillinen puolue menettää ihmisten mielipiteiden selkeämmän jakautumisen tuloksia ääniä vasemmalle sekä oikealle. Keskustan tappiota selittää toki myös se, että se on saanut kilpailijakseen puolueen, jonka ihmiset kokevat todella puolustavan maaseutua. Tämä puolue on tietysti Perussuomalaiset. Kumpikaan kysely ei kuitenkaan ota huomioon Mauri Pekkarisen loikkaamista mukaan kepun puheenjohtajakilpaan.

Pekkarinen siis todellakin aikoo Keskustan johtoon. Itse olen toivonut tätä jo jonkin aikaa: Pekkarinen on loistava puhuja ja luo tahallaan vastakkainasettelua itsensä ja kaupunkilaiskeskustalaisten välille. Pekkarisella on kokemusta varsinkin teollisuudesta ja hän kannattaa ydinvoiman lisärakentamista - siis sopiva pääministeri. Paavo Väyrysen ei tarvitse haastajansa rinnalla hävetä ollenkaan, mutta toivon itse Pekkarisen voittoa. Paavo Väyrysen valinta voisi houkutella Perussuomalaisiin kallellaan olevia lappilaisia takaisin kepuun, ja sitähän en toivo. Eniten tietysti toivoisin Mari Kiviniemen valintaa ja epäonnistumista Jutta Urpilaisen tapaan, mikä takaisi PerusS:n nousun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti