keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Populismin riemuvoitto

Moni politiikkaa viime aikoina seurannut on varmasti pannut merkille sanan "populismi" yleistymisen eduskunnan ns. "keskustelussa". Viimeksi kiinnitin tähän seikkaan huomioni tänään katsoessani eduskunnan täysistuntoa koskien Kreikan lainapakettia. Taisipa lähes jokaisessa hallituspuolueiden puheenvuoroissa esiintyä tuo maaginen sana. SDP on hypännyt populistien kelkkaan Paavo Arhinmäen ja Timo Soinin väliin. Populistit sitä ja populistit tätä.

SDP on populismisyytöksistä ilmeisen tuohtunut. Tästä sanasta on tullut kuin mätä kala, jolla vanhat puolueet mätkivät toisiaan vuoron perään. Perussuomalaisia eivät nämä syytökset hetkauta. Perussuomalaiset on avoimesti populistinen puolue, eikä se sitä häpeile. On kuitenkin tarpeellista mennä tämän sanan alkulähteille: mitä populismi on, ja missä merkityksessä vanhat puolueet tätä sanaa käyttävät.

Mitä on populismi?

Kun Kokoomus myötäjuoksijoineen syyttää vaalivaihteella käyvää ja tämän johdosta kansan tahtoon taipunutta SDP:tä populismista, on populismilla vahvan kielteinen merkitys. Tässä populismilla tarkoitetaan sellaisten kannanottojen tekemistä, jotka tiedetään mahdottomiksi toteuttaa ja joilla vain kalastellaan kansansuosiota. Tällainen populismi tulee aina tiensä päähän viimeistään siinä vaiheessa, kun populistit pääsevät valtaan ja tulisi aika lunastaa lupauksia.

Perussuomalainen populismi on kuitenkin jotain aivan muuta. Se on sitä, että kansan asioista puhutaan kansan kielellä, ja lähtökohtana on ihminen. Siinä missä sosialismissa yhteiskunta asetetaan kaiken edelle ja poliittiselle oikeistolle raha vaikuttaa olevan pyhää, on Perussuomalaisille suomalainen ihminen kaiken perusta. Rikastumiseen PerusS suhtautuu melko ynseästi, vaan ei äärivasemmistolainen yritteliäisyyden tappaminenkaan heidän asialistallaan ole. Maaseutua ja terveellistä asuinympäristöä edustaneen SMP:n perinnön jatkaminen on ihmiskeskeisyydestä paras esimerkki.

Populismi on voittanut

Kokoomuksen ja Keskustan on aivan turha esitellä "Soini-korttia" eli populismisyytöksiä missään tilanteessa. Kokoomuksen johto on väittänyt, että hallituksessa SDP kannattaisi Kreikan lainoitusta. Toimii tämä toisinkin päin: aivan varmasti Kokoomus ja Keskusta kumpikin vastustaisivat lainapakettia, mikäli istuisivat oppositiossa. Onhan Kokoomustakin mahdollista syyttää populismista: veroalennusten lupailuahan kutsutaan yleisesti veropopulismiksi. Suomen tapauksessa veroalennukset junailtiin läpi elvytyksen varjolla, kun maa ajautui taloustaantumaan.

Suomi vaikuttaisi puoluejohtajien puheiden mukaan olevan maailman populistisin maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti