keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Vaalirahoista

Jaahas, lienee parasta minunkin jo kirjoitella jotain tästä vaalirahajupakasta, kun sitä on vellonut välillä kiivaamminkin jo yli vuoden ajan. Oma mielipiteeni tulee esiin tekstin edetessä.

Vaalirahaa ovat jakaneet tietysti eri tahot riippuen puolueista. Porvaripuolueita rahoittavat pääasiassa varakkaat yrittäjät, vasemmistopuolueita taas pääasiassa ammattiyhdistykset. Sinänsähän jako tuntuu luonnolliselta, mutta syvemmän tarkastelun jälkeen voi tulla ainoastaan siihen tulokseen, että kummallakin puolen se on kieroutunut.

Porvaripuolueiden saama tuki on selvemmin oman edun tavoittelua poliitikkoja tukemalla eli siis eräänlaista korruptiota kuin ay-liikkeen antama tuki. Rahakkaat miehet ja yritykset jakavat tukia oikeistopuolueille, kun he toivovat markkinaliberalismin edistyvän ja näin ajavat omaa henkilökohtaista etuaan. Tämä ei tietenkään ole suoraan korruptiota, mikäli poliitikot eivät suoraan lupaa toteuttavansa jotain tiettyä asiaa.

Vasemmistopuolueiden ay-liikkeeltä saama tuki on omasta mielestäni moraalisesti paljon hyväksyttävämpää, sillä ammattiyhdistysten tehtävähän on edustaa työväkeä ja ajaa heidän etuaan. Kuitenkin, moniko ammattiliittojen jäsen tietää, kuinka paljon heidän jäsenmaksuistaan menee poliittisten puolueiden tukemiseen. Puolueiden, joita jäsenet eivät itse välttämättä edes kannata.

Jutta Urpilainen sanoa pamautti, että vaalitukien maksaminen pitäisi kieltää kokonaan ja kampanjoinnissa käytettäisiin vain puoluetuesta ja jäsenmaksuista saatuja varoja. Tämä nyt oli sitä Urpilaiselle tyypillistä töksäyttelyä, en nimittäin millään jaksa uskoa että mikäli muut tuon ajatuksen hyväksyisivät, ei SDP itse sitä olisi valmis toteuttamaan. Hyvä se on sanoa, kun tietää että mitään ei tapahdu. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että vaalirahan täysi kieltäminen olisi kaikkein paras ajatus. Miksi?

Vaikka keksittäisiin minkälaisia lakeja tahansa, lahjoituskattoja tai mitä tahansa, kierretään lait aina jollain tavalla. Keskustan KMS-rahakin oli jo pirullisen nerokkaasti suunniteltu, saa nyt nähdä mitä vielä keksitään. Siksi vaalituen kielto olisikin mitä mainioin ratkaisu. Jos rahaa annetaan niin se on rikos ja sillä siisti. Lisäksi tulee esille eräs näkökohta: puolueet taistelevat keskenään kuin eläimet luonnossa. Jos puolue ei ole onnistunut keräämään tarpeeksi jäseniä ja siis jäsenmaksuista karttuu vähemmän rahaa kuin muiden puolueiden ollessa kyseessä, on puolue hävinnyt taistelun ja katoaa hiljalleen. Se on reilua.

Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit näyttäisivät olevan melko kuivilla vaalirahakohussa. Kyse voi olla toki siitä, että näille akhdelle ei rahaa yksinkertaisesti haluta antaa, mutta saapahan nyt sanoa ainakin, että mepä emme ole kaulaamme myöten rahasotkuissa.

Seteliselkäranka ei kestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti