Näillä puliveivareilla oli tarjottavanaan ainoastaan yksi "kunnon" perustelu asialleen: se etu, joka suomalaisilla olisi kaupankäynnin saralla, kun he osaavat puhua kauppakumppaniensa omaa kieltä. Tämä on mielestäni tietysti roskaa. Ensinnäkin ruotsalaiset puhuvat aivan varmasti englantia, eivät edes "bääd inglissiä", joksi ruotsinpuolustajat englantia nimittivät, vaan sujuvaa kansainvälistä englantia. Muutoinkin on turhaa kuvitella, että kaupankäynnin saralla toimivista kovinkaan suuri osa puhuisi englantia huonosti, varsinkaan Suomessa.
Jos pakolliset kielet valittaisiin tällä perusteella, kannattaisi ihmisten kurkusta alkaa tunkea alas vaikkapa Saksaa. Valtava kauppamahti Euroopassa, yksi Suomen suurimmista kauppakumppaneista. 100 miljoonaa saksanpuhujaa painaa ainakin minun vaakakupissani enemmän kuin 9 miljoonaa ruotsalaista.
Kyse on kielen pakollisuudesta. Pakkoruotsi ei todellisuudessa avaa ovia kuin pienelle osalle väestä, itseäni se on ainoastaan kahlinnut. Saksaa on hankala lukea rinnan ruotsin kanssa. Kaiken lisäksi yläasteen ruotsinopetus on mitä on. Kun luokasta 80% on vastahankaisia aivan syystä, ei opetuksesta tule mitään ja kielestä mahdollisesti kiinnostuneetkin saavat tyytyä seuraamaan opettajien ja oppilaiden välistä riitaa. Kukaan ei voita, paitsi ruotsinkielinen kansanosa - olisihan se hienoa, jos suomalaisilla ei olisi tätä kivirekeä vedettävänään.
Turhautuneisuuteni tämän asian johdosta on suunnaton. Pakkoruotsi kahlitsee, on kallista ja tekee ainoastaan hallaa. Silti se elää yhä vain, jotta joka hallitukseen saadaan 5:n edustajan harmiton ankkalampipuolue lisäksi. Näiden kaikkien todistajien läsnäollessa, ikuisuuden alttarilla minä sanon: perkele. Pakkoruotsi pois, johan alkaisi saksanlukijoita riittää. Oppilaille pitäisi antaa ruotsinopetuksen kustannuksella mahdollisuus valita vaikkapa ylimääräistä käsityötä; kädentaitajistahan meillä on pula, ei ruotsinosaajista.
Olen kuitenkin hyvin toiveikas asiani suhteen: pakkoruotsi saadaan kyllä pois, kunhan vanhat suomettuneet poliitikot jäävät pois päätöksenteosta. Kun hommaan saadaan uutta selkärankaa, saavat ihmiset valita, lukevatko he ruotsia vai eivät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti