sunnuntai 30. elokuuta 2009

Veromuutokset + Karjala takaisin!

Juuh. Niin siinä vain käy, että joudun tavallaan syömään sanani, mitä tulee lausuntoihini. Olen itse nälvinyt harrastelija- ja ammattipoliitikkoja siitä, että he aktivoituvat ainoastaan vaalien alla huutamaan kitalaki punaisena asioitaan ja vaipuvat vaalien jälkeen taas koomaan. Tänään tein itse karmean havainnon: viime kirjoitukseni koski nimittäin eurovaaleja, ja sen jälkeen onkin vietetty hiljaiseloa. No, nytpä ymmärrän täysin ennen kritisoimaani "vaalikrapulaa" ja näitä poliittisen aktiivisuuden "aallonpohjia".

Veromuutokset

Suomen tulevat verouudistukset julkaistiin joitain päiviä sitten mediassa. Toivottavasti muistan pääpiirteet oikein: ALV nousee prosentin verran, ruuan ALV laskee seitsemästätoista kahteentoista prosenttiin ja nousee taas vuoden päästä kolmeentoista. Karamelli- ja virvoitusjuomavero tulevat takaisin, ravintola-alan verotus taas lasketaan halvempaan verokantaan. Paljonpuhuttuja tuloveronlaskuja ei nähdä kuin kaikkein pienituloisimmille.

Hankalapa näistä on maallikon sanoa mitää, mutta koitetaan nyt kuitenkin. Tuloverojen pitäminen ennallaan maksetaan jollain, ja nyt siis ALV:llä. Oli odotettavissa, että näin porvarillinen hallitus nostaa ennemmin välillisiä, kaikille samansuuruisia veroja kuin progressiivisia tuloveroja. Isotuloinenhan tässä säästää pitkän pennin.

Ruuan arvonlisäveron laskeminen sekä pienituloisimpien tuloveron laskeminen on hyvä yhdistelmä olettaen, että pienituloinen kuluttaa suuren osan rahoistaan elämiseen, eli hän hyötyy ruuan ALV:n laskusta. Tiedä sitten, tuleeko summaksi muun ALV:n noustessa plusmiinus nolla. Selvää on, että valtaosa suomalaisista kyselyihin vastanneista on valmis maksamaan korkeampaa tuloveroa. Porvarihallitukselta ei tällaisia vetoja tosin voi odottaa, sillä suurituloinen tekee tässä periaatteessa enemmän persnettoa kuin pienituloinen. Kummalla se taas enemmän tuntuu, on eri asia.

SDP on tehnyt oikean oivalluksen. He ovat tuumanneet, että josko se varallisuusvero pitäisi palauttaa. Sinänsä ihmettelen sitä, kuinka SDP antoi työväenpuolueena sen poistaakaan. Perussuomalaisten kantana on varallisuusveron palauttaminen ollut jo kauan.

Karjala takaisin!

Viime viikolla erästäkin päivääni piristi huomattavasti uutinen suomalaisten liikemiesten yrityksestä avata keskustelu Karjala-kysymyksen ratkaisemiseksi. Heidän suunnitelmanaan oli käyttää heidän valtaustaan aivan Itämeren-kaasuputken aiotulla reitillä verukkeena keskustelun avaamiselle. Venäjän väitettiin tarjonneen heille roppakaupalla rahaa siitä hyvästä, että he unohtavat valtauksensa. Miehille ei raha kuitenkaan kelvannut, vaan he lupasivat jättää asian sikseen, mikäli Venäjä aloittaa neuvottelut Karjalan palauttamiseksi. Neuvottelijaksi he kaavailivat Martti Ahtisaarta.

Hyvä veto kerta kaikkiaan. Ei sillä, että uskoisin Karjalasta tällä hetkellä mainittavaa hyötyä koituvan isänmaallemme - se pitää saada takaisin ilman alueella asuvaa venäläisväestöä. Tämä voisi olla mahdollista muutaman kymmenen vuoden päästä, mutta ei ainakaan nyt. Lisäksi olisi Ahtisaarellekin voinut asiasta mainita, eikä jättää häntä tapahtuneiden tosiasioiden eteen. Ahtisaaren kommentissa asiasta ei ollut tulkittavissa mitään itse Karjala-kysymyksen ratkaisua vastaan, vaan ennemminkin tuohtumus siitä, ettei hänelle asiasta oltu sanottu.

Ehkä miehillä on oma lehmänsä ojassa ja tämä on vain jokin kikka, mutta kiitoksen olen heille velkaa. He piristivät päivääni kummasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti